“Dagboek van een #zwerfie-ruimer” zaterdag 19 januari 2019…

“Dagboek van een #zwerfie-ruimer” zaterdag 19 januari 2019…

ah8CLse1JA

Om half acht gaat o.a. bij Ha-MeR de wekkerradio aan. H. is dan al wakker en stapt onmiddellijk z´n heerlijke en warme bed uit. M. en Fl. weten nog niet direct van wijken😀.Toch niet veel later is het hele spul met zichzelf in de weer. Het weerbericht laat weten dat het dan nog vriest en de rest van de dag het hoogstens 3º zal worden. H. besluit een lange onderbroek en een onderhemd met lange mouwen aan te trekken. Zodra er wat lampen zijn ontstoken in de huiskamer gaat hij de havermout laten koken in de magnetron. Dat kon direct omdat deze al de avond ervoor door hem al panklaar was klaargemaakt met alles erop maar vooral erin  zoals havermoutvlokken, melk, zemelen, lijnzaad. Omdat het over de kan koken moet H.  de laatste momenten (na 5 minuten) er bovenop zitten. Tussendoor kan nog Fl. worden gevoerd en ook nog de tafel gedekt. Om 08:00 uur zitten Ha-MeR aan tafel. Behalve Fl. dan want die zit onder de tafel op een gave van M. te azen c.q. te bedelen. Om kwart over acht gaat M. Fl. uitlaten terwijl H. dan de tafel afruimt. Dat M. vooraf vertrekt met Fl. is ook omdat anders de hele morgen Fl. blijft piepen als zij H. ergens heen ziet gaan. Even over half negen doet H. de voordeur op slot en loopt naar beneden met de trap twee etage´s lager naar de box. Daar pakt hij zijn fiets en via de in/uit gang vsn de garage rijdt hij richting het gebouw van Stichting de “Groene Belevenis” waar een aantal vrijwilligers zich zullen komen melden om mee te doen aan 3 uurtje zwerfafval ruimen in en omstreken van Leusden. H. vindt al snel een maatje (Wim van Hell), een enthousiast raadslid van Leusden en laat heel optimistisch H. vijf lege zakken meenemen. Een aantal lege opvallende licht groene afvalzakken, een stapel afvalknijpers en in alle maten gele hesjes en groene tuinhandschoenen liggen voor de deelnemers klaar. We zijn één van de eersten die vertrekken omdat er voor een lange route maar wel een mooie  route is gekozen. Onderweg vertelt z´n maat dat hij verleden keer op deze route 20 € had gevonden en deze aan de stichting had geschonken. De auto wordt gestald naast één van de meerdere nog aanwezige historische betonnen oorlog-bunkers allen gelegen aan het Valleikanaal (Vallei Linie) . We hebben er beiden zin in. Het is helder en de zon schijnt. Onze vooraf geprinte route begint  v.a. ¨de Theeboerderij” dat gelegen is nabij een brug. Het eerste stuk is alleen een 3 meter breed fietspad dat een groot deel langs het Valleikanaal loopt en waar opvallend vrijwel geen zwerfafval ligt. Op een wandelaar na komen we niemand tegen. Nadat aan de mestlucht van de naastgelegen boerderijen is gewend gaan we bij de eerste brug binnen de route niet over het Valleikanaal maar nemen we de weg in tegengestelde richting. M.a.w. we gaan naar rechts. Op deze weg wordt aan beide zijden genoten van de uitgestrekte lege weilanden. Ook op dat gedeelte van het parcours is er maar weinig te ruimen. Wel worden we zo af en toe opgeschrikt door wat blaffende honden die hun domein verdedigen en die niet verder van het erf  komen door een speciaal aangelegde (schok-?) lijn op de grond. Na 1 uur lopen is er bij elkaar nog maar slechts één zak gevuld maar wel met veelal zwaar spul zoals stukken zoals stukken dakbedekking, ijzeren steunen en een beetje bevroren consumptie #afval). De eerste volle afvalzak wordt gevormd door ze bij elkaar te gooien. Zo beginnen we samen met lichte lege zakken als we onze route te vervolgen. We zijn dan nog niet over de helft. Zo af en toe wordt er wat naar elkaar geroepen en daar waar beide kanten van de weg wat nauwer worden met elkaar gesproken. Als er iets bijzonders is te zien is wordt er even gestopt  om te komen kijken. Het is  stil onderweg maar toch sjeest er zo nu en dan een personenauto tussen ons door. Als we na de derde keer rechts gaan wordt het pas interessant. Als H. bijna door de gladheid naar een dun bevroren slootje glijdt besluit deze hierna het afval wat erg dicht bij de sloot ligt dit links (in dit geval rechts) te laten liggen. Al snel worden de zakken voor elkaar weer te zwaar en een tweede volle zak van gemaakt. H. krijgt intussen koude handen/vingers en kan er bijna niet meer in de afvalgrijper worden geknepen. Gelukkig is het eind in zicht en is uiteindelijk blij weer bij de auto te zijn waar hij met name z´n handen kan opwarmen. Dan vraagt z´n maat vriendelijk of H. nog even wil helpen een parkeerplaats waar hij woont te ontdoen van afval. H. stemt daarmee in en hoopt in de rit daar naar tor dat z`n handen/vingers zijn opgewarmd. Door z´n handen onder z´n billen te leggen c.q. op z´n handen gaat zitten lukt het hem dat. Bij aankomst ligt daar nog zoveel afval dat z´n maat  thuis, een 25 meter verder,  nog een afvalzak moet halen. Na in totaal 5 zakken en 5,5 km komen ze om kwart voor twaalf terug in het gebouw van de Groene Belevenis waar al een aantal  vrijwilligers zijn aangezeten aan een heerlijke kop koffie met koek  (stroopwafel/chocolade cake). Na elke route wordt gevraagd of er nog wat bijzonders te melden is. Wij hebben niets te melden. We treffen er ook de 2 organisatoren en een fotograaf/afvoerder. Na eerst wat ervaringen te hebben uitgewisseld met deze en gene fietst H. op z´n gemakkie terug naar huis dat zo´n kleine kilometer verder ligt. Daar verrast M. H. met een heerlijke eigen gemaakte pompoensoep en ook nog eens met eigengemaakte saucijzenbroodjes waar H. wat dit laatste betreft niet zo heel erg gek op is klaar staat. Wat een heerlijke ochtend…

Via twitter laat H. weten dat er weer vrijwillig is geruimd met de rijm en foto:

“Mooi #leusden” Ondanks de koude, maar met frisse moed, het zonnetje voor en in de RUG,

kwamen vanmorgen een aantal vrijwilligers met dit +7 zakken #consumptie #afval TERUG.👍

#zwerfie 🗣 🙏 👉 🚮 @Gem_Leusden @Statiegeldallia @SvVeldhoven #zwerfafval @litterati @zwerfie #nieuws 

Ook via twitter wordt door @Leusdenschoon deze video http://ah8CLse1JA  ) getoond waar H. en z´n maat aan het begin duidelijk zijn te zijn. Leusden is weer wat

S C H O N E R…Bedankt…

Copyright © 2019 Ha-MeR. Icons by Wefunction. Designed by Woo Themes