Voor het 70ste jaar op TeXeL…(Hans 73 jaar geworden)

Voor het 70ste jaar op TeXeL…(Hans 73 jaar geworden)

Het is maandag 3 augustus 2020 als Ha-MeR en Floor vertrekken in hun VW FOX richting de Koog op TeXeL. Buiten is het weertype wisselvallig, dan weer licht zo door een mager zonnetje en dan weer donker soms met een klein buitje. Dit keer kiest Ha-MeR voor de route via Alkmaar waar het dan vrij rustig is (vakantietijd) op de weg met zo en dan wat extra drukte bij de wat grotere plaatsen. ME-, die moet chaufferen, wordt op haar wenken bedient door HA- als het gaat om het aanreiken van haar bekertje koffie, het uitpakken zuurtjes en al wat nog meer. Als ze Den Helder naderen wordt het alsmaar donkerder en donkerder tot bijna zwart toe. Links van ME- wordt een een slurf van een windhoos gezien en niet veel later begint het te regenen. Niet zomaar te regenenen, nee het gaat ineens zo keihard plenzen dat de ruitenwissers het niet meer konden bolwerken en de banden naast de auto heen het water als fonteinen omhoog spoot. Hierdoor moest ook de snelheid worden aangepast en goed worden vooruit worden getuurd om tijdig te zien of er geen automobielsten plotseling zouden stoppen. Het was bij de veerpont dat we tegen elkaar zeiden “zoiets hebben we zelden gezien en meegemaakt”. Omdat er geen wachtende voor de kassa stonden konden we snel de parkeerplaatsen voor de veerpont oprijden en de motor van de auto voor even uitzetten. Het duurde een klein half uurtje dat de pont kon worden opgereden. Wel op tijd maar niet geheel vol beladen vertrekt ‘de Texelstroom’ (klik op:  https://www.youtube.com/watch?v=uei9klPzt8c) vanuit Den Helder richting ’t Horntje op het eiland. Op de pont moeten er diverse corona-regels in acht worden genomen zoals het ‘in’ de auto blijven zitten of anders met een mondkapje op (regels openbaar vervoer) om naar het toilet te gaan waar vanuit de auto gezien goed gevolg aan werd gegeven. Op het eiland aangekomen verandert in de auto de sfeer ineens van ‘hoe lang nog’ naar ‘we zijn er bijna’ met een beetje vakantiegevoel. Alvorens naar de Koog te rijden moeten we eerst nog naar het VVV-kantoor in den Burg om een bestelde puzzel van TeXeL op te

Jan van Haasteren - Rondje Texel (1000 stukjes)halen. Om te lunchen, want het is dan inmiddels over enen en de hongergaap ons gaat bezighouden, wordt eerst gekozen bij het plaatsje de Koog naar een parkeerplein te gaan zoeken. Omdat we in Leusden al een TeXeLs parkeervignet voor een jaar hadden gekocht kon bij het eerste beste gelegenheid worden geparkeerd. Nadat er was uitgestapt bleek een tierig zonnetje steeds meer de overhand te krijgen. Bij het naderen van het eerste grasveldje verkoos Floor daar maar even snel een plas te doen. De hoofdweg in het centrum van Koog was voor de voetgangers d.m.v. een doorgetrokken streep verdeeld in een rechter- een linker looprichting vanwege de corona-regels waar overigens niet alle vakantiegangers rekening mee hielden. Omdat het niet zó druk was, was er wel voldoende ruimte tussen de lopers in. Niet veel later komen we bij Restaurant Oranjerie ’t Vogelhuis (zie onder)Vogelhuis-Oranjerieaan waar het buitenterras dan al helemaal vol zit. Bij het zien, dat alle deuren en ramen ruimschoots openstonden en er geheel niemand binnen zat, verkoos Ha-MeR onder wat bezwaar toch maar daar plaats te nemen. Ze kregen immers trek. Tijdens het eerste inkijkje op het menu valt al gauw op, dat het allemaal behoorlijk aan de prijs was geworden. Voorlopig maar even niet aan denken was ons devies. Nadat er van een heerlijke lunch was genoten en was afgerekend, splitsten ons groepje zich. ME- wilde eerst nog even naar de Lidle om wat spulletjes voor Floor en Ha-MeR zelf te kopen. Floor en HA- besluiten naar het hotel te gaan lopen zodat Floor ook nog onderweg haar grote middag-behoefte kon doen. Als deze laatsen bij “Hotel Boschrand”

Hotel Boschrand, De Koog – Updated 2020 Pricesaankomen gaan ze, omdat ME- er nog niet is met auto, samen alvast op het buitenterras zitten. Grote blauwe luchtzones zorgen er dan al voor dat het zonnetje er goed doorheen kan komen en de warmte te voelen is. Op een gegeven ogenblik komt één van de bazen (Wil) van het hotel op ons af en verwelkomt ons. HA- is gewend hem de hand te schudden wat door hem vriendelijk wordt afgewimpeld door afstand te houden, want dat mag niet. Dat is een goed teken, denkt HA-. Vernomen wordt al gauw dat Ha-MeR hun gewenste, bijna vaste, kamer 22 weer hebben waar Floor ook buiten goed uit de voeten kan. Nadat ook ME- is aangekomen gaat zij direct door naar de receptie om ons officieel aan te melden. Met de kamersleutel in de hand wordt alle bagage uitgeladen en overgebracht naar betreffende kamer. Omdat deze lokatie dicht bij de parkeerplaats ligt, is het ook mogelijk achterom binnen te komen zodat we niet door het hele hotel hoeven te lopen. Omdat we vaak dezelfde kamer hebben, is het opbergen van de bagage snel geregeld. Dan ploffen we voorlopig eerst maar even op bed. Omdat ME- voor haar 70ste jaar op TeXeL komt en is, zit ze vol plannen. Zo wil ze komende zaterdag dit vieren met alle kinderen die via een puzzeltocht enkele locaties waaraan ME- veel herinneringen heb liggen op TeXeL op- en bezoeken. Hiervoor moeten nog afspraken met de enkele eigenaren (wolwinkel, ijsbeertje) over de invulling hiervan mee worden gemaakt. Tot woensdag 5 augustus is ME- daarmee alleen bezig (later met HannaH) en ondertussen wordt zoveel mogelijk veelal samen van alle faciliteiten, de omgeving (bos, duin, strand, zee) en service van het hotel genoten en gebruik gemaakt. Zo gaat/wil HA- z’n dagelijkse wandelroutes lopen en gelijktijdig zwerfafval ruimen. Omdat HA- vandaag (5 augustus) 73 jaar wordt, komen vandaag ook HaMeR’s kinderen (+ nog huidige aanhang) en kleinkinderen met een vriendje of vriendin (geen relaties) naar TeXeL waarvoor in april al door HaMeR zeven kamers zijn gereserveerd. Tegen de tijd dat de kinderen worden verwacht gaan Ha-MeR al op het buitenterras voor het hotel zitten en bestellen alvast koffie/thee en appelgebak met slagroom voor hunzelf en dat laatste reserveert ze ook al vast voor de komende gasten van Ha-MeR. Rond het middaguur komen eerst M.V. met aanhang (totaal 8 personen) met 2 auto’s (incl. busje) binnen en niet veel later ook J.V. met aanhang (totaal 3 personen). Goed gemutst komen ze ons begroeten en feliciteren. Als dan iedereen ook hun drankje hebben wordt voordat de cadeautjes (zie onder) worden overhandigd,  gepast ‘lang zal hij leven’ voor de jarige gezongen. Intussen is het elke dag het weer mooier en warmer geworden tot aan een hittegolf aan toe. Een stevig gekoeld zeewindje deed dit laatste op het eiland niet doen geloven.

@HansRoach is (was, thans @voorn_hans) is zijn naam op twitter om hiermee met name de bewoners er bijna dagelijks op het zwerfvuil te wijzen wat enkelen buiten ZOMAAR achterlaten.

Dit etiket is van een foto uit de Leusdense krant van HA- n.a.v. de uitreiking van de ANNIE DE BEAUFORT SPELD.

Behalve tijdens het ontbijt en het diner en op zaterdag 8 augustus gaat iedereen z’n eigen gang en weg . Ook Ha-MeR trekken er alleen of samen op uit.

Tijdens een wandeling door de duinen wordt bovenstaande selfie gemaakt.

Zo worden door de kinderen o.a. een ‘zonsondergang’ op het strand met een drankje en een hapje georganiseerd. Floor 🐶  kon helaas niet meer overal bij zijn i.v.m. haar ouderdom.

Als het zaterdag 8 augustus is, wordt iedereen gevraagd zich s’morgens op het voorterras voor het hotel bij Ha-MeR te melden. Als iedereen er is, wordt door ME- uitgelegd wat vandaag de bedoeling is. Omdat zij thans voor de zeventigste jaar (wel vaker geweest) op TeXeL is, vraagt ze iedereen mee te doen bij een door haar en deels HannaH verzonnen puzzeltocht. Hiervoor wordt een fiets aangeboden door Ha-MeR die hier bij het hotel is te huren indien niet zelf mee genomen van thuis. Het valt op, dat de jeugd voor een E-bike kiest. Er wordt een kranten-uittreksel uit de TeXeLse krant getoond van toen haar ouders voor het 25ste jaar op TeXeL waren. Via een route aanduiding moeten ze allen op bepaalde punten zich melden bij Ha-MeR die daar dan al zijn. Aldaar zal ME- gaan vertellen hoe e.e.a. vroeger er aan toe ging, om deze bestemmingen te bereiken en wat haar ervaringen daar waren. Aldaar kregen ze een opdracht iets te doen zoals b.v. het maken (tekenen, kleuren, plakken) van een kaart voor ME-. Vandaag komt ook een journalist van de TEXELse krant om ME- te interviewen n.a.v. haar 70ste jaar op het eiland. Daar zit een verhaal in hoorde ME- de krant zeggen nadat ze deze al enige tijd geleden vanuit Leusden had gebeld. Alvorens op de fiets te gaan moest iedereen (12 personen) nadat het gesprek met de interviewer had plaatsgevonden nog even bij elkaar komen om een totaal foto te maken samen met het hotel en de eigenaar (zie onder).P.s. vriendin van M.V. was op dat moment even naar terug naar Utrecht voor werkzaamheden.

Hieronder enkele foto’s van en tijdens de puzzeltocht zelf.

Een picknick bij de vroegere aankomst in Oudeschild.

Knippen en plakken.

Voor boerderij “Hoeve Landleve” waar ME- de meeste jaren op TeXeL haar vakantie beleeft (thans bungalowpark).

Op maandag 10 augustus wordt voor ieders vertrek terug naar huis nog een laatste consumptie aangeboden op het terras van het hotel en als dan alle (7)  kamersleutels zijn afgeven kan Ha-MeR gaan afreken. Daarna is het voor Ha-MeR afscheid nemen van iedereen omdat ze als eerste vertrekken waarna de overigen nog blijven een aantal uren op TeXeL. Tijdens deze sessie nodigt M.V. Ha-MeR namens de eigen kinderen uit om vanmiddag om 18:00 uur in het zondagse pak in Leusden klaar staan voor een verassing.

Om precies 18:00 uur wordt Ha-MeR (met mondkapje op) opgehaald door M.V. en z’n vriendin (M) in een Tesla. Bijna vliegend over de weg (Tesla kan optrekken zoals een vliegtuig opstart) wordt Ha-MeR nog geen kwartiertje later afgezet bij boerderij “Groot Zandbrink” nabij Achterveld waar ze aldaar door de familie onthaalt worden om er een fotosessie te maken met en van de familie.

Jim, Sydney, Tes en HannaH.

Maryse en Marc.

Meriam en Hans.

Jacco en Marc.

Het gezin Voorn-Poulissen.

Aansluitend aan deze sessie wordt Ha-MeR als dank voor het heerlijke verblijf op TeXeL een diner op het terras bij “Chardonnay Restaurant” ,op loopafstand vanaf aldaar, aangeboden. Het wordt een heerlijk latertje voor Ha-MeR die met volle teugen ervan genoten hebben.

Tenslotte willen wij (Ha-MeR) iedereen heel veel bedanken voor alle liefde en hartelijkheid die wij op TexeL tijdens, ervoor en erna hebben ontvangen…

All you can eat restaurant Chardonnay Leusden | VVV Leusden

 

Copyright © 2021 Ha-MeR. Icons by Wefunction. Designed by Woo Themes