Voor drie WEKEN naar Denia UITGEWEKEN…(1/3)

Voor drie WEKEN naar Denia UITGEWEKEN…(1/3)
Vrijdag 10 maart 2017: Ha- is al even wakker als om 06:00 uur de radiowekker aanslaat om aanstalten te maken richting D. te gaan. Ondertussen dat Flo- buiten wordt uitgelaten door de één wordt door de ander binnen afgesloten. Ha-MeR moet even voor de haldeur beneden wachten voordat onze taxi komt voorrijden. De chauffeur heet in dit maal M.V. en komt samen zijn bijrijdster T.V. om kwart over zeven aanrijden. Omdat Ha-MeR dit keer met o.a. twee grote koffers naar Spanje vertrekt is het hierdoor even passen en meten. Net voor half acht wordt de bagage overgeladen in een touringcar van de firma Rekro Reizen. Van de chauffeur, uitziend als een aardige gepensioneerde oude baas, wordt tijdens dit gebeuren vernomen dat Ha-MeR zijn eerste passagiers zijn, boven en op de allerlaatste vier stoelen zitten, dat Ha-MeR met deze bus ook verder reist en dat de reis gaat eerst via Arnhem, dan naar Utrecht, Den Bosch en Eindhoven gaat om in Maastricht de laatste medereizigers te laten instappen. Welgeteld gaan er in totaal deze reis 17 personen, 2 chauffeurs en 1 hond mee. Het merendeel zijn het ouderen paren en alleenstaanden. De jeugd wordt ditmaal geheel niet vertegenwoordigt.  Zoals gebruikelijk gaat de reis via België, Luxemburg, Frankrijk naar Spanje. De wat oudere hostess laat behalve weten er reeds 3 jaar eruit te zijn geweest, dat ze gek is op honden en niet meer over alles op te hoogte zijn.Tijdens de reis zelf wordt dit laatste steeds duidelijker wat soms tot hilariteit onder de passagiers lijdt. Één van twee chauffeurs wordt slechts ontmoet tijdens de rit richting België als hij voor de meeste medereizigers een envelop komt afgeven maar voor Ha-MeR niet. Dit laatste lijkt hem ongebruikelijk en vraagt aan Ha-MeR met wie zij reizen (Solmar-Tours, van de Ham of Rekro). Met de laatste was uiteraard het antwoord echter wel daarbij geheel verbaasd kijkend. Een vreemde vraag wordt door samen even later gemompeld. Alle passagiers hebben voldoende ruimte doordat ze gebruik te mogen en kunnen maken van alle lege stoelen.

Zaterdag 11 maart 2017: De reis gaat voortvarend en volgens eigen berekeningen, de hostess weet het niet, zal Ha-MeR na 1 dag en een nacht om kwart voor twaalf in Benissa gedropt kunnen worden. Waarom er wel in Benissa gestopt gaat worden en niet in Denia, wat zo´n 30 km ervoor is gelegen, is Ha-Mer geheel onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met plaatselijke regels. Een uitstap op het industrieterrein in Denia was niet alleen voor Ha-MeR makkelijker geweest maar ook voor de bus. Om in Benissa bij de uitstapplaats te komen moeten er, blijkt nu, allerlei moeilijke obstakels, zoals kleine rotondes,  worden genomen voor de chauffeur en de bus terwijl de op- en uitstappunt in Denia het één rechte weg is en er even tevoren (voorheen het op/ en uitstappunt) zelfs slechts één ruime rotonde hoeft te worden genomen om dezelfde rechte weg terug naar de tolweg te vervolgen. Bovendien worden Ha-MeR nu zonder enig voor overleg op zo´n 500 meter verder dan de afgesproken plaats afgezet en dus niet op de plek waar Ha-MeR met hun afhalers hebben afgesproken. Nadat -MeR ernaar toe is gelopen wordt worden Flo- en Ha- even later door een prachtige nieuwe limousine van Ha-uS opgehaald. Na een korte route terug naar D. via de tolweg wordt Ha-MeR voor huis afgezet. Mede door de inrichting is er niet veel tijd nodig om het thuisgevoel weer snel terug te hebben en alsmede komt dat ook dat diverse huiselijke vermakelijkheden zoals de wifi en tv weer ouderwets werkt. Na een verfrissende douche en alle koffers zijn uitgepakt loopt -MeR naar Ha-uS om ze met hun G.J. (jongste zoon) en R.S.(dochter) uit te nodigen mee te gaan lunchen. Heel begrijpelijk waren hun plannen toen al gemaakt en kwam het helaas niet gelegen om op Ha-MeR´s voorstel in te kunnen gaan. Omdat Ha-MeR nu zonder vervoer zit wordt besloten naar de Cubaan te gaan die aan het einde van de straat aan de overkant is gelegen. Niet veel later wordt op het overdekte en rondom afgeschermde terras van een heerlijk 4 gangen dagmenu genoten voor slechts 8,50 euro per persoon.Aansluitend wordt door Ha- eerst Flo- uitgelaten, dan van een korte siësta op het achterterras
en in de zon genoten om daarna verder rondom en in huis aan wat eerste rechtzettingen gewerkt. Ook het inventariseren van de schade die door het stelen van de 4 grote zonnegordijnen in de carport horen hierbij. Omdat morgen, zondag, naast een bezoek aan de kerk ook weer uit wordt gegeten zal hiervoor nog even geen tijd voor zijn en wellicht geen zin. In een klein uurtje worden er toch nog even drie zakken struik/ en bladafval verzameld en gereed gezet voor afvoer. Voor de finesses is nog geen tijd maar dat kan later. Tijdens de avondloop met Flo- moet daarvoor nog wel even een jas en een sjaal worden meegenomen maar het zomergevoel is niet ver weg. Het is stil op straat die behalve door kunstlicht ook deels door maanlicht wordt verlicht. De avond voor Ha-MeR zelf is is kort vandaag want de behoefte om te gaan genieten van een heerlijke nachtrust is groter dan achter de pc en tv te gaan zitten…


Zondag 12 maart 2017: Het felle licht vanuit een deels open luifel doet Ha-MeR ontwaken. Tussen de wolken schijnt de zon. Het weer ziet er veelbelovend uit. Na een ontbijt van havermout rijden Ha-MeR even voor elven mee naar Denia voor een bezoek aan de Rooms Katholieke kerk. Aansluitend wordt koffie gedronken in de afgezette hoofdstraat. De eerste aanvang, maar wel een hele magere, van de Fallas die eind van de week start in de provincie Valencia is dan al merkbaar. Nadat rond enen Ha-MeR weer thuis is afgezet wordt eerst Flo- uitgelaten om aansluitend om tegen tweeën want op uitnodiging van Ha-uS zal er samen met hun drie kinderen bij de haven worden geluncht (voor enkelen gebruncht). Er is een tafel voor acht, i.p.v. zeven om te voorkomen dat er iemand alleen zit, gereserveerd bij restaurant ¨El Port¨. Het zit er bijna vol bij aankomst. Behalve het menu is de bediening, de kwaliteit en de prijs als vanouds ZEER GOED. Aansluitend kan nog van een zonnige siësta op het achterterras worden genoten. In verband met een door H.L. aangekondigde bezoek van een taxateur die door de bank van de koper maandagmorgen aandient worden door Ha-MeR nog wat eerste indrukken gek genoeg aantrekkelijk gemaakt. Mede door de lunch van 14:00 tot 18:00 uur en dat het om zeven uur ook weer donker is lijkt de dag weer om te vliegen. Deze avond wordt achter de schermen verder doorgebracht. De nacht wordt ingewijd met hevige lichtflitsen die onweer aankondigt en die niet veel later overgaat naar de voorspelde harde en hevige regenbuien…


Maandag 13 maart 2017:  Ondanks hevige stortbuien en windstoten wordt door beiden van een goede nachtrust genoten. Bij het gadeslaan van de eerste indrukken buiten is alleen maar soberheid te constateren doordat het nog steeds alsmaar regent en doordat er donkergrijze wolken boven ons hangen. Het regent niet een beetje maar het blijft maar hozen. Gewapend met rubberlaarzen die eerst van de vliering gehaald moesten worden en regenjack storten de beide dames zich in het hemelse geweld. Ha- gaat ondertussen een ontbijt van havermout bereiden om aansluitend van het ontbijt te kunnen gaan genieten. Het is altijd weer even zoeken waar en hoe alles, in dit geval in de keuken, zich bevindt. De tv staat al aan om het laatse nieuws te volgen omtrent de schermutselingen in Rotterdam en Amsterdam rondom een omstreden bezoek van twee Turkse ministers. Om half 11 moet Ha-MeR zich Ha-uS melden omdat er taxateur van de bank van een koper zich aangemeld. Naast dat deze (een mevrouw) vroeger kwam en dat Ha-MeR geen mogelijkheden zag zich op verantwoorde wijze door harde regen naar het huis van Ha-uS te begeven was de timing wat ongelukkig. Nadat deze mevrouw alles had genoteerd en gefotografeerd bracht H.L. Ha-MeR met z’n auto naar Ha-uS om er kopje koffie te drinken en tevens afscheid te nemen van R.S. die om 21:00 uur weer zou gaan vertrekken via Alicante naar NL na eerst nog een dagje met haar ouders zich te vermaken. Onder een geleende paraplu van Ha-uS lopen Ha-MeR weer terug naar hun woning. Mede omdat het bij Ha-uS heerlijk warm was in huis door een brandende gaskachel vinden Ha-MeR het bij thuiskomst fris in huis en wordt ook daar de kachel ontstoken. Omdat het alsmaar blijft regenen blijft deze warmtebron bij aanwezigheid in huis de gehele dag branden. De lunch bestaat uit een heerlijk eigengemaakte soepje met brood. Omdat op dat moment iedereen aan huis is gebonden worden daar ook de gehele dag door de handelingen verricht. Een goed moment om weer eens te inventariseren waar wat alles ligt en om tevens vast te stellen wat straks nog extra mee terug gaat gaat NL. Op het moment dat het lijkt dat het minder hard regent besluit Ha- toch met Flo- uit te gaan. Door aanhoudende regen en slechte c.q. verstopte afvoer zijn er overal zeer grote plassen ontstaan waardoor sommigen niet doorheen is te komen en er omheen gelopen moet lopen met het risico dat je door een voorbij rijdende auto wordt gedoucht. Tijdens de siësta op de ligfauteuils in huis valt, en dat verbaasd Ha-MeR dat dit thans nog voorkomt, de totale elektriciteit uit en na een lang of kort poosje weer aan. Voor de namiddag zijn Ha-MeR uitgenodigd om bij vrienden (fam. G.) om een kopje thee. te komen drinken. Het is z´n slechts 250 meter lopen. Onder de paraplu en woelend door de plassen is dat nog net te doen. Na een gezellig samenzijn van een paar uurtjes ziet Ha-MeR bij thuiskomst dat Flo- zeer onrustig is geweest. Zo is de bloemenvaas met bloemen van Ha-uS met water omgevallen op eettafel en heeft ze ernstig staan krabben naast de achterdeur waar zwarte poten op de witten muur zijn te zien. Ze lijkt door één of ander of iemand gestoord te zijn geworden, maar Ha-MeR kan niet ontdekken wat het geweest is behalve dat er iemand aan de deur is geweest terwijl het achterhek op slot zat. De avondloop met Flo- kan zonder natte kleren worden gehouden gelukkig maar wordt wel kort gehouden door de hoeveelheid van water in/op de straten en wegen. De avond vindt weer ouderwets achter de schermen plaats…


Dinsdag 14 maart 2017: MeR- is er als eerste uit de veren als bij het wakker haar een smoezelig zonnetje staat op te wachten. Ha- moet dan nog altijd even rekken en strekken onder de wol alvorens de krachten te vinden deze zelfde move uit bed te maken. De zon wordt afgewisseld met bewolking van donker en lichte wolken mede door een harde wind. De berg Montgó is omringd door een grijzige massa en is amper te zien vanaf hun huidige lokatie. Vandaag kunnen de dames (MeR- en Flo-) droog elkaar in de buitenlucht gaan vermaken tijdens hun ochtendloopje en Ha- dan weer ondertussen zorg aan het dragen voor een heerlijk, vindt die zelf, ontbijtje. Vandaag staat er een broodmaal op het menu en dat gaat meestal het snelst want er hoeft bijna niet, behalve warm water, gekookt, ook geen ei, worden meestal. Het terras is bezaaid met los blad en aangewaaide rotzooi. Het valt op dat bij de Franse buren geluiden worden gehoord terwijl ze er zelf nog niet lijken te zijn. Stiekem over hun muur kijkend lijkt het erop dat er voorbereidingen worden getroffen op een aanstaande aankomst want anders hoeven b.v. niet alle luiken worden geopend en het terras aantrekkelijk worden gemaakt.  Om 11:00 uur nadat T.L. eerst heeft gegymd wordt MeR- opgehaald om samen naar de supermarkt in de stad te gaan. Vooraf bij de koffie en thee wordt nog even een lijstje van benodigdheden opgemaakt. Op tv worden gelijke tijd ook nog de laatste ontwikkelingen omtrent Turkije en de aanstaande verkiezingen gevolgd. Wat betreft het laatste gaat het spannend worden voor het gevoel. Maar heeft een gevoel tegenwoordig nog enige waarde na de Brexit en de verkiezing van Donald Trump. Om half twaalf gaan Flo- en Ha- elkaar tijdens en een kleine ronde vergezellen. Bij thuiskomst hiervan wordt ook weer kennis gemaakt met hun vaste Duitse buren. Deze laatste en van T.L. melden over een inbraak-golf in de buurt en Ha-MeR dan vertelt en even terugdenkt aan het moment dat zij gisterenmiddag thuis kwamen na een bezoek aan G. en wat toen Flo- in huis ,geheel ongebruikelijk, toen had aangericht. Om kwart voor één worden Ha-MeR opgehaald door Ha-uS om samen deel te nemen aan een lunch met de Engelse Club. Om de twee weken gaan die ergens in de omstreek eten bij een eetgelegenheid die lang vooraf al door Ha-uS en zijn Engelse overbuurvrouw J. zijn uitgeprobeerd, goed bevonden en afspraken over het eten en prijs gemaakt. Voor vandaag heeft Bar-Restaurante ¨Tasca La Sella¨ in Pedreguer haar medewerking aangeboden voor het verzorgen van de lunch die uit drie gangen incl. halve liter drank bestaat  tegen betaling, in dit geval, van 17,00 euro p.p… Voor Ha-uS en Ha-MeR  is deze lokatie op zich in de buurt en gelegen aan een weg die al vele malen door Ha-MeR is bereden maar de lokatie hiervan nog niet is opgevallen. Door Ha-wordt bij aanvang, die op eigen verzoek wat afzijdig zit, er 18 vrouwelijke en 9 mannelijke, op Ha-uS en Ha-MeR na, merendeel allemaal Engelse goed geoogde en welgestelde deelneem(st)ers geteld. Het is echt Spaans restaurant echter wel in Nederlandse handen maar door Spanjaarden gerund. De beheerder, die zeer bemiddelend en ogend overkomt, heeft duidelijk de touwtjes in handen en een beetje de overhand. Achteraf wordt door allen beaamd dat het een geweldige lunch was ondanks dat er zo nu en dan wat langer, dan wellicht door iedereen gewenst, gewacht moest worden tussen de gangen door. Wat Ha- nog nooit heeft meegemaakt dat er wordt gevraagd of er nog meer behoefte is aan een stukje vlees. Niet veel later wordt Ha- een even zo groot stuk gegrilde kip aangeboden en door Ha- met beiden handen in ontvangst genomen. Tenslotte wordt door de beheerder zelf wat muzikaals aangeboden. Het maal wordt helemaal kompleet als de zanger begeleid door een eigen gitaar Spaanse verzoeknummers als een volwaardig artiest ten gehore brengt. Even vooraf wordt nog even zoals gebruikelijk een print uitgereikt door de organisatie voor de nieuwe aanbieding over twee weken waarvan Ha-MeR zeker weer van de partij zal zijn. Tijdens de rit terug wordt door H.L. gerefereerd aan een behoefte van alle ingezetenen om binnenkort een paar dagen naar Madrid te gaan. Afgesproken wordt vanaf nu daarover te gaan denken mede omdat voor Flo- een goed onderkomen moet worden gevonden. -MeR wordt onderweg nog even afgezet bij vrienden van Ha-MeR om o.a. over dat laatste te onderhandelen. Buiten op het achterterras (foto onder) nodigt dan nog steeds uit om daar te komen zitten. De rest van de dag en avond wordt in alle rust en opgepaste wijze doorgebracht in huis en omstreken en uitgekeken naar morgen naar de tweede kamer verkiezingen in NL…


Woensdag 15 maart 2017: De dag begint voor Ha-MeR rond half negen als bij het openen van de poorten naast snel verplaatsende donkere en lichte wolken een heerlijk zonnetje merendeels schijnt. Ook waait er een fris windje die vooral in de schaduw duidelijk voelbaar is. De TV wordt aangezet om de eerste plaatjes te zien en praatjes te horen van de reeds aangevangen verkiezingen. M.V. laat via een berichtje weten dat hij inmiddels voor Ha-MeR heeft gekozen in LSDN. Om elf worden Ha-MeR opgehaald door Ha-uS om mee naar de stad te gaan. De twee gezusters gaan na een lange tijd weer samen winkelen en de mannen wat bankzaken regelen. Omdat bij Ha-MeR de autoverzekering van hun reeds verkochte Renault in Spanje per 1 maart automatisch is afgeschreven moet dat gestorneerd worden. Hiervoor dien je via je bankpasje een bonnetje bij de ingang te trekken en gaan zitten wachten totdat via een scherm wordt opgeroepen naar betreffende loket of tafeltje te komen. Omdat je via je bankpasje hebt aangemeld zijn bij de betreffende employeer jouw gegevens direct bekend op z’n/zijn beeldscherm. Na wat handtekeningen en wat gebabbel wordt dit geregeld en gelijk ook voor de toekomst (geblokkeerd). Omdat de dames veel meer tijd nodig hebben dan de mannen wordt in overleg door deze laatsten eerst thee/koffie gedronken bij restaurant “Comercio” in de hoofdstraat. Deze laatste is de gehele week afgesloten voor het autoverkeer voor de opbouw van de Fallas. Na wat telefonisch contact met de dames komen ze er ook even bijzitten maar hebben nog wel wat te bekijken. Er is daarvoor eigenlijk nog maar weinig tijd voor omdat het tegen tweeën loopt en de winkels sluiten. Snel worden nog even alle spotgoedkope koopjes (kledingstukken v.a 1 euro) getoond. De mannen sluiten zich behoedzaam aan en lopen zelfs mee de winkels binnen omdat het fris blijkt in de schaduw buiten te wachten. Even vooraf is afgesproken op uitnodiging van Ha-MeR bij restaurant “La PIEMONTESA” te gaan lunchen. Het is een Italiaans zeer sfeervol restaurant die in/aan de hoofdstraat is gelegen en bekend staat om hun vele variaties overheerlijke CIABATTA’s . Het is duidelijk nog geen feest in de straat en worden deze gasten door toch wat overtollig personeel bijzonder en ruimschoots gastvrij ontvangen. Na een heerlijk lunch worden in auto op weg terug naar huis wat afspraken gemaakt over hun gedachten tripje Madrid en het bekijken naar de uitslagen van de verkiezingen in NL..

Eenmaal weer thuis kan er nog wat genoten worden van de zon maar door de lage zon rukt de schaduw snel op. Omdat het nog steeds fris in huis wordt nog even de gaskachel ontstoken. Na een broodlunch met een gebakken eitje wordt de avond voorbereid met het uitlaten van Flo- en koffie drinken. Om kwart voor negen wordt Ha-MeR weer verwacht bij Ha-uS om samen met andere vrienden (Gre+Andr) naar de verkiezingen te kijken. Nadat eenmaal de eerste voorspellingen na wat ingewikkelde berekeningen bekend zijn geworden is er nog wel veel te zien op het scherm maar wordt er nog maar weinig bekeken. Door persoonlijke gesprekken en verdeelde meningen onder en met elkaar is er wat er op scherm gebeurd moeilijk te volgen. Op het algemeen zijn de aanwezigen (VVD-ers en CDA-ers) niet ongelukkig met de uitslag en wordt duidelijk dat voor drie zetels die “DENK” hebben veroverd en met de wat extra zetels voor de PVV deze huidige huiselijke formatie geen applaus had. Zoals altijd worden de gasten bij Ha-uS altijd erg verwend met drankjes, lekkertjes en gastvrijheid. Reden dat het weer dit keer weer erg moeilijk is om op te stappen maar rond half twaalf vonden alle gasten het wel welletjes. Nadat ook thuis nog even naar de uitslagen van het stemmen wordt gekeken en het zich laat aanzien dat door de handmatige tellingen het lang gaat duren, gaan Ha-MeR om half  1 naar bed…


Donderdag 16 maart 2017: Na een goede nachtrust voor Ha-MeR wordt tussen de wolken de zon al snel gezien. De grote stukken blauwen luchten voorspellen een zeer zonnige dag. Het ontbijt voor vandaag is yoghurt en een zelf opgeschudde sportdrankje. Snel wordt de tv aangezet om de laatste stand van de verkiezingen te zien. In grote lijnen is het hetzelfde gebleven en een aantal partijen dicht bijelkaar gebleven. Rond elf uur stapt -MeR op de fiets om naar de stad te gaan. Wellicht o.a. weer om naar dat goedkope winkeltje van gisteren te gaan. Wel laat ze weten wat huiselijke dingen nodig te hebben. Omdat de fiets een lange tijd heeft stilgestaan moeten beide banden worden gepompt. De hoeveelheid lucht wat erin gepompt moet worden valt opvallend mee. Nadat er vochtig doekje over het frame en het zadel is gegaan kan aan de fietstocht worden beginnen. Ha- en Flo- kan rondom huis bezig zijn. Tussendoor wordt Ha- nog gestoord door twee Nederlandse dames die kwamen vragen hoe Ha- over de toekomst denkt zo vlak na de verkiezingen. Ondanks Ha- aangeeft geen behoefte aan preken te hebben en over de vraag in discussie te gaan wordt er toch een foldertje aangereikt om die maar rustig te lezen. Daarbij hoort een half uurtje lekker in de zon zitten. Om half 1 stappen ze samen om aan middagwandeling te beginnen. Het is prachtig weer en warm met slechts een colbertje aan. De meeste restaurantjes en winkeltjes zijn open maar er lijkt weinig klandizie. Bij thuiskomst na een dik uur is -MeR ook thuis en reeds begonnen aan het voorbereiden van een broodlunch. Buiten in de zon wordt de tafel gedekt waarna niet veel later van o.a. heerlijke gebakken champignons wordt genoten geflankeerd door een vers stokbroodje en een glaasje wijn. Bij het meten van de bloedsuiker heeft Ha- pech. Hij breekt z’n enige leesbril bij het opzetten. Aansluitend worden terrasstoelen opgezocht voor een siësta. Beide aanwezigen passen zich eerst nog even aan de temperatuur door een korte broek aan te trekken en nadat er zelfs was ingesmeerd met zonnebrand vallen er al gauw geluidjes die op snurken doet lijken. Als een dik uur later de korte broekspijpen een stukje worden opgetrokken is al snel enige verkleuring te zien. Omdat Ha- niet zonder leesbril en deze niet is te plakken stelt -MeR voor naar “Las Brisas” te lopen met Fl0- voor het kopen van een nieuwe leesbril. Het pleintje bestaat het merendeel uit restaurants waarvan ze nog niet allemaal geopend zijn. Van de twee ondernemers die een zaak runnen is alleen de apotheek open. En alleen gelukkig bij de apotheek ligt er slechts een brilletje met de juiste sterkte. De behoefte aan een leesbril is groot dus alles (prijs en keus) wordt voor lief genomen. Bij terugkomst thuis wordt een wijntje ingeschonken. Buiten wordt het terras nachtklaar gemaakt mede doordat die nu geheel in de schaduw ligt door de lage zon. De avond vult zich als bijna elke avond  zoals een avondmaal, een avonduitlaat van Flo- en het zitten en het kijken achter/naar de schermen. Opvalt dat vanavond de gaskachel niet aan hoeft…


Vrijdag 17 maart 2017: Mede omdat het licht deels de slaapkamer binnendringt wordt Ha-MeR zonder wekker wakker. Buiten ziet het er een beetje wazig en strak blauw uit maar volgens de voorspellingen wordt het zeer zonnige dag. In huis is het nog wat fris en is een extra dun truitje niet verkeerd. Het ontbijt bestaat uit brood, gedroogde vruchten, verse aardbeien, hartig beleg en kaas. Tijdens de afwas gaan Flo- en -MeR in een inmiddels stralende omgeving hun ochtendding doen. Vandaag krijgt het gastoestel in de keuken een extra beurt want die is wat vettig geworden. De tv gaat aan om het nieuws, NL in beweging en koffietijd te zien. Tijdens dit alles wordt besproken wanneer H.L. te vragen om contact op te nemen met de vertegenwoordiging van de koper in spé omdat er al drie weken er nog maar erg weinig schot inzit. Dit is mede n.a.v. het verzoek van de kopende partij om alle verkoopborden te verwijderen. Ha-, die niet zo´n tv-kijker is, loopt nadat deze wel eerst z’n berichten op z´n computer heeft gelezen, in huis rond om wat kleine klusjes te verzamelen om deze later op de dag te gaan doen. Hierbij hoort het volledig vegen van het achterterras waarop nog elke dag los blad belandt. Omdat er enige tijd dor blad heeft gelegen op het terras is dat hier en daar wat aan de tegels gaan nestelen. Morgen wordt verwacht dat alle terrastegels genoeg zijn opgedroogd om dit bladaanslag met een dweil te kunnen verwijderen zodat de structuur van de tegel weer zichtbaar wordt. Binnen wordt, naar aanleiding dat Flo- onlangs onverwacht flink heeft staan krabben op de witte muren en daarbij gelukkig alleen zwarte strepen heeft achtergelaten naast de achterdeur, met een witkwastje bewerkt. Na de koffie/thee wordt plots de kledingkast van -MeR uitgezocht en gesorteerd op wat er weer momenteel weg kan, wat er hier in Spanje wel en niet in NL nog gedragen kan worden en wat ermee terug moet naar NL. Weg gaat er uiteindelijk weer niets omdat dit wordt verzameld in een plastiek kist voor degene die er misschien nog belangstelling voor heeft,ha,ha. Als dat is afgerond, het is dan kwart over elf , wordt de fiets gepakt om naar de stad te gaan. Om 12:00 worden door thuisblijvers het zonnetje achter op het terras opgezocht met de mouwen opgestroopt…

Als de klok net 1 uur aangeeft wordt er aan de voordeur gebeld. Het is H.L. die de boodschappen van -MeR komt afgeven nadat hij deze heeft opgepikt in de stad. Tijdens het uitladen komt ook -MeR aanfietsen. Dat is ook het moment dat Flo- en Ha- samen hun middagding willen gaan doen. Dan stelt -MeR voor bij restaurant ¨Café Soles¨, hier vandaan zo´n 2,5 km meter lopen, te gaan lunchen. Een mooie loop om ook gelijk Flo- uit te laten.

Ondanks het prachtige weer is de berg Montgó in mist gehuld. Bij ¨Café Soles¨ is het grote open terras aardig bezet en voorzien van een sfeervolle zwembad maar Ha-MeR verkiest deels voor de schaduw en deels voor de zon. Juist in dat gedeelte is het opvallend geheel leeg. Achteraf begrijpelijk want het was er veel frisser dan daarbuiten.  Ha- trekt zelfs daarvoor weer z´n truitje aan. Er wordt voor het dagmenu gekozen bestaande uit drie keuzes. Ha-MeR worden geholpen door een heel vriendelijk Nederlands meisje die meer moeite heeft om Nederlands te spreken dan Spaans. Ook aan Flo- wordt gedacht. Na afloop moet helaas worden geconstateerd dat de keuze minder is bevallen dan vooraf gedacht. Ha- vindt dat het meer op een snackbar hap lijken (alles gefrituurd). Omdat -MeR interesse heeft getoond in het huren van kamers aldaar gaat Ha- alvast met Flo- naar huis waar die om half vier aankomt. Snel maken de lange mouwen en de lange pijpen plaats voor korte en wordt de meest zonnige hoek in stelling gebracht om daar wat aan te bruinen. Ook -MeR komt zich snel daarbij aansluiten. Dit is het begin van een siësta van een dik uur. Hierna wordt het terras klaar gemaakt om de avond en de nacht in te gaan. Het terras ligt in deze periode dan geheel al in de schaduw. Omdat Ha-MeR met een gevoel loopt net gegeten te hebben wordt het avondmaal voorlopig uitgesteld. Dan belt T.L. op of Ha-MeR zin heeft om mee te gaan naar de stad om naar de Fallas, die vanavond begint, te gaan kijken. -MeR laat weten reeds in haar avondoutfit te zitten en e.e.a. vanmorgen al gezien te hebben. Ha- besluit wel mee te gaan en een kwartier later wordt er vertrokken. Via een bezoek aan het postkantoor wordt een groot deel van stad bewandeld en heel veel Fallas (carnavalsafbeeldingen) bewonderd. Door het vele knalvuurwerk lijkt het voor een Nederlander een beetje op Oudejaarsavond met sch..t aan het milieu. Ook voor de uitvoering en de ideeën van de Fallas worden geldprijzen toegekend. Het hele centrum is afgezet hiervoor en net voordat het donker wordt, is het al aardig druk in de straten. Er is vooral veel waardering voor de schitterende en kunstzinnige uitvoering van de Fallas (zie hieronder). Door de straten lopen diverse optochten aangevoerd door orkestjes en in klederdracht geklede bewoners dansend ervoor en erachter. Naast de vele standaard barretjes en restaurantjes zorgen ook diverse kraampjes voor sfeer en de inwendige mens. Ook eten en drinken behoort en dragen namelijk tot en bij de feestvreugde. Zondag alle onderstaande Fallas in de fik worden gestoken, adios een jaar arbeid…

 

Copyright © 2021 Ha-MeR. Icons by Wefunction. Designed by Woo Themes