Voor drie WEKEN naar Denia UITGEWEKEN…(2/3)

Voor drie WEKEN naar Denia UITGEWEKEN…(2/3)

Zaterdag 18 maart 2017: Het is vandaag de verjaardag van de vader (1944) van Ha-. Rondom acht uur worden alle luiken opengetrokken na weer een goede nachtrust. Het wordt wederom prachtig weer gemeten aan het aanbood van een strak blauwe hemel. Het is zaterdag, ook wel door Ha-MeR ¨poets-dag¨ genoemd en dat betekent voor Ha-MeR voor zowel hier alsook in LSDN dat er in huis gewerkt gaat worden. Het begint allemaal met het aantrekken van het werkkloffie. Na een broodmaaltijd dit keer en het ochtendloopje met de hond worden de taken verdeeld waaraan vandaag gewerkt gaat en soms moet worden. Eigenlijk liggen die al een beetje vast. Het is prettig werken met beide deuren open waar het licht van de zon naar binnen schijnt, is te zien en is te voelen.

Rustpauze in werkkloffie…

Er wordt hevig geblaft door Flo- als ze aan de carportzijde gerommel, wellicht onraad, hoort. Standaard wordt er altijd even gekeken. Dit keer staat de Duitse buurvrouw K. met enkele werkmannen te overleggen en vertelt dat bij de laatste regenval het dak lekte en dat er schildert moet worden op het dak. Flo- wordt bedankt voor de signalering met een stokje en naar binnen geroepen omdat ze anders hierop blijft reageren. Zo zijn er ook activiteiten te bemerken in de tuin van de Franse ACHTERburen. Tussendoor wordt er altijd even tijd genomen voor een rustpuntje met koffie en thee. Ha-MeR zijn er beiden voor nodig om het zojuist gewassen beddengoed buiten fatsoenlijk op en uit te hangen. Nadat er ten slotte gesopt is in huis, wordt op verzoek van Ha- het lekker schuimige en ruikende sopje nog gebruikt om de vlekken van de buitentegels op het terras te verwijderen. Intussen gaat -MeR zich douchen en heeft gelijk maar haar laatste aankopen aangetrokken die ze onder het genot van tweede kopje koffie/thee op het zonnige achterterras showt.  Ha- is niet van alles gecharmeerd omdat nu eenmaal ¨smaken verschillen ¨. Tevens laat ze weten nog iets te missen bij haar garderobe. Om half twaalf vertrekt ze met Ha-uS naar de stad. Dan gaat Ha- zich douchen, aansluitend lekker zonnen op het achterterras om zich daarna om kwart twee klaar te maken voor het standaard middagloopje met Flo-. Het is warm buiten dat mede komt door het ontbreken vandaag voor het eerst van het koude briesje. Tijdens de wandeling wordt er hier en daar wat van knalvuurwerk gehoord. Flo- heeft daar geen enkel last van en laat dat merken door het gewoon te  negeren. Bij thuiskomst, een klein uur later, staat -MeR al de lunch klaar te maken. Ha- hoeft nog slechts de tafel te dekken in de veranda waar deels tussen de struiken door het zonnetje haar licht en warmte schijnt. Pasta, een champignonsaus en een salade staat vandaag op het dagmenu. Onder het genieten hiervan worden met elkaar de ervaringen van de afgelopen uren uitgewisseld. Zo vertelt -MeR geslaagd te zijn met 2 nieuwe ondergoedjes en dat het reuze gezellig was in de stad en daarvan video´s (zie hierna de link) heeft gemaakt.

Fallas Denia 

Ook wordt uitleg en instructies gegeven welke hapjes er morgen klaarstaan voor Ha- voor als -MeR naar Valencia is met Ha-uS. En ook of Ha-MeR met Ha-uS om 19:00 uur vanavond meegaan om behalve de sleutel van het appartement op te halen in de stad voor één van hun kleinkinderen en vriendin die v.a. morgenavond (zondag) voor een paar dagen naar Denia komen ook aansluitend daarop het bijwonen van een Heilige Mis. Aansluitend op de lunch wordt op het achterterras alles in stelling gebracht om in de zon van een siësta te gaan genieten. Nadat Ha-MeR hiervoor zich wel nog even omkleden wordt van een heerlijk anderhalf uur rust en warmte genoten. Als de schaduw door de lage zon zich eerder aandient dan gewenst moet er wat worden geschoven worden met de meubels. Daarna komt het moment dat het leven zich in huis weer begint ontwikkelen. Opvallend vandaag is, dat het in de schaduw nog steeds heerlijks vertoeven om deze tijd, het is dan om 17:00 uur, in vergelijking met voorgaande dagen. Zou de zomer hier al zijn begonnen? Nadat iedereen is aangekleed in haar en zijn dagelijkse kloffie wordt er een wijntje ingeschonken en op elkaar geproost. Besloten is inmiddels om 19:00 uur met Ha-uS mee te gaan en Flo- na thuiskomst uit te laten en wordt dat Ha-uS dat persoonlijk gemeld. Omdat Ha-MeR op tijd is te vertrekken wordt alvast richting Ha-uS gelopen waarna het nog enkele minuten duurt alvorens in de prachtige bolide van Ha-uS te stappen. Onderweg naar Denia-stad is het al merkbaar drukker dan normaal. In de stad zelf is dit laatste nog duidelijk en uitdrukkelijker zichtbaar mede doordat vele verbindingswegen zijn afgesloten. Beide dames worden in de buurt van het kerkplein afgezet waarna de heren een parkeerplaatsje gaan zoeken. Hierbij moet je gewoonlijk al geluk hebben en dat is vanavond zeker het geval. Bij de haven, waar voorheen in de inscheping voor Balearia (veer Denia-Ibiza) plaatsvond, wordt uiteindelijk een betaalde parkeerplaats gevonden. Een telefonisch contact met dames maakt duidelijk waar ze zijn en gaat dan ook de loop ernaar toe. Ze hebben een tafeltje gevonden op het kerkplein. Na een warm drankje wordt om acht uur een plekje gevonden op één van de houten banken in de kerk. Speciaal voor buitenlanders ligt er ook nog een vertaling van de dienst indien gewenst voorin de kerk. Zoals gewoonlijk is het rumoerig binnen en nu zeker ook buiten de kerk. Er zitten zelfs kinderen in de kerk met hun step en daar wegsteppen zodra de dienst is afgelopen. De betrokkenheid bij de dienst is nu ook en nog altijd erg groot. In vergelijking met NL wordt de dienst in een snel tempo afgewerkt. Opvallend is, dat daar ook nog steeds gebiecht kan worden en zelfs onder de mis zelf. Na afloop wordt het feestgedruis opgezocht waarna je bijna over de hoofden moet lopen om vooruit te komen. Besloten wordt om ergens een wijntje te gaan drinken bij de eerste gelegen die zich hiervoor aandient. Dit laatste valt nog niet mee en zeker niet om een zitplaatsje te vinden. Toch wordt er een sfeervol lawaaierig barretje gevonden met slechts 1 vrije barkruk beschikbaar. Samen met een heelijk opgewarmd vleesgerecht met tomatensaus wordt op elkaar geproost. Buiten in de hoofdstraat heerst er intussen een drukte van jewelste. Bewoners vieren een groot feest als deze altijd erg intens zo te zien, veelal in folklore en ondersteunt door vrolijke en luidruchtige spelende orkestjes in een ambiance van vuurwerk, suikerspinnen, zuurstokken, ballonnen, drank(jes) en allerlei Spaanse en algemene lekkernijen. Even voor elven worden Ha-MeR weer verzadigd voor hun carport afgezet. Na een kwispelende ontvangst van Flo- gaat zij even later met Ha- nog een ronde maken. Op straat valt het op hoe stil het is zo net buiten de stad en hoe leeg de restaurantjes zijn die geen geen profijt hebben van de Fallas-feesten niet ver hier vandaan in de stad. Vermoeidheid en genoegzaamheid doen Ha-MeR niet veel later naar hun bed leiden… 

 


Vaderdag of Día del Padre in Spanje op zondag 19 maart

Vandaag is het de telefonische wek-service die Ha-MeR om half acht in beweging brengt. Dat lukt ook zonder enig probleem na het zien van een krachtig zonlicht en een azuur blauwe lucht. Over anderhalf uur moet -MeR klaar staan om mee te rijden naar Valencia om aldaar de festiviteiten van de Fallas samen met familie en vrienden mee te maken. Ondanks dat het aantrekkelijk lijkt buiten is een kledingstuk voorzien van een lange mouw en een broek met lange pijp nog wel zeer wenselijk want het is nog fris buiten. Binnen wordt als ontbijt havermout gekookt die samen met wat gedroogd fruit zal worden opgediend in de huiskamer. Terwijl Ha- de afwas doet laat -MeR Flo- uit. Na thuiskomst is er ook nog tijd voor het drinken van een kopje thee. Omdat het al ruimschoots na de afgesproken tijd is gaat -MeR maar alvast lopend richting Ha-uS. Even later ziet Ha-, die de carport aan het vegen is, ze langs komen met de ramen open om nog even elkaar wat te zeggen. Ha- zou ook mee kunnen maar niet meer mee terug, ha,ha, maar is dat niet de reden om niet mee te  gaan. Vanavond zullen Ha-uS vanuit Valencia ook één van hun kleinzoons J.S. met vriendin (H) meenemen naar Denia. Deze laatsten hebben een studio gehuurd voor een paar dagen (tot woensdag) in Denia-stad. Flo- en Ha- zullen zich vandaag in Denia gaan vermaken omringd door een heerlijke woning, een strakke blauwe hemel met een fel brandend zonnetje en een goed gevulde koelkast. Over dit laatste zijn alle instructies tot op het laatste gememoreerd door -MeR. Als rond enen de maag wat begint te knorren wordt het ineens nog moeilijk om een juiste keuze te maken wat te gaan eten. Het wordt stokbrood, allioli, salade, gehaktbal, kaas en een wijntje. Gauw klaar want het stokbrood behoeft slechts te worden gesneden, de allioli zit al klaar in een potje, de salade staat klaar onder een folie-tje, de gehaktbal behoeft slechts opgewarmd te worden in de magnetron en de kaas wat plakken van worden gesneden. Hiervoor wordt wel even de tafel in de veranda gedekt om er met volle teugen van te genieten. 

Het uitzicht is als vanouds. Het smaakt heerlijk. Uiteindelijk wordt alleen de gehaktbal geheel burgermeester gemaakt en al het overige restjes, incl. een halve stokbroodje, wordt weer in de koelkast teruggeplaatst. Dan wordt er tijd gemaakt voor Flo- die al niet was vergeten tijdens het eten om een middagronde te gaan doen. Welke ronde er vandaag zal worden gelopen zit bij Ha- al deels in z´n hoofd. Via een achterweg van de ventweg wordt de richting van het strand gekozen. Bij dit laatste aangekomen blijkt het onvoorstelbaar stil te zijn wat dan evenzo onbegrijpelijk is bij zo´n heerlijk moment. Flo- trekt Ha- mee naar de zee maar door een te korte lijn kan ze niet het diepe in. Als ze eenmaal via de golven toch een natpak heeft wordt Ha- daarna richting het strand getrokken waar ze gaat rollebollen in het zand. Ondertussen ruimt Ha- veelal kleine stukjes plastiek #consumptie #afval op van het strand (een zak vol uiteindelijk) om dit aan het eind van de rit niet alleen af te voeren maar ook dit via een foto te gebruiken voor z´n dagelijkse tweet. Nadat Flo- thuis is gebracht en aan haar stokje zit te knauwen loopt Ha- alleen naar de ¨Les Brisas¨ om aldaar aan het strand een drankje te gaan drinken. Nou dit kan hij vergeten. Alles zit vol c.q. is bezet. Alleen als je wilt eten kan je er nog terecht en besluit rechtsomkeert te maken.  Op het terras achter het huisje is het ook fijn en ook nog goedkoper. Flo- is dan helemaal weer gelukkig en komt er gezellig bijzitten. Het komende uur wordt gevuld met een siësta. Ondertussen worden ha- z´n armen en blote benen bestraalt door het felle zonlicht wat hem weer een beetje doet tinten. Om zes uur wordt het weer eens tijd de maag te gaan vullen. Uit de koelkast worden daarvoor eerst alle restjes van vanmiddag voor de dag gehaald met ook een pan met verse soep. Buiten in de veranda wordt nog even de tafel gedekt. Dan moet er in actie worden gekomen door Ha-. Een deel van het eten wordt op het gas verwarmd en een deel in de magnetron. Nu proberen het zo te regelen dat na het eten van de soep de restjes ook warm zijn om aansluitend door te eten. Dat wordt nog een hele klus. Als de soep wordt geroken blijkt die te koeken. Uiteindelijk komt alles voor elkaar en wordt onder het genot van mooie fluitgezang door een merel van een heerlijke maaltijd en de ambiance erg genoten (ondergaande zon). Nadat het gebruikte servies bij de andere afwas is gezet wordt het terras ontruimt en de achterdeur gesloten. Omdat het altijd fris is in huis als even daarvoor van de zon is genoten gaat voor even de gaskachel aan. Ondertussen wordt er om 19:00 uur naar de ¨Studio Sport¨ gekeken. Even na achten komt -MeR thuis. Bij het uitlaten van Flo- wordt er steeds weer vreemd gekeken en gelachen als men haar ziet lopen met een brandend rood lichtje om haar hals. Na een nare ervaring in NL, bijna aangereden bij een uitrit, heeft Ha- dat om haar hals gebonden bij donker omdat ze klein is en door haar lage schofthoogte is ze hierdoor beter in zicht is. Bij huiskomst worden beide ervaringen van de dag uitgebreid uitgewisseld. De avond wordt verder achter te schermen doorgebracht met wat fruit en een drankje…


Maandag 20 maart 2017: Een prachtige dag staat hier iedereen weer te wachten. Het begint met een blauw lucht waaronder dun uitgewaaierde wolken waarvan dat laatste met de ochtend mee verdwijnt. Na alle standaard ochtend bezigheden wordt om half 10 er koffie en thee gedronken op het achterras. Er moet even geschoven worden met de terrasmeubels om in het zonnetje te zitten. Tijdens dit rustmoment ziet Ha- enkele voor hem irritante ongeregeldheden aan de struiken. Gelijk wordt de snoeischaar gepakt en het trapje en begint dan plots met snoeien. -MeR bedenkt evenzo plots dat ze nog niet heeft afgesproken met onze vrienden via het Wordfeud-contact hier verderop in de straat hoe laat Ha-MeR gaan lunchen vanmiddag. Ze besluit er even heen te lopen om af te spreken. Ondertussen heeft Ha- het bladafval in een vuilniszak gewerkt. Een tweede bakkie wordt ingeschonken en de agenda wordt er bij gepakt. Als het gesprek over de komende terugreis gaat worden al enkele dingen genoemd die vanuit Spanje mee naar NL gaan voor onderweg. Ook wilt -MeR dat Ha-MeR in Maastricht al opgehaald worden omdat het via de bus het haar te lang wordt- en of Ha- daar nu anders over denkt of niet. Nu -MeR weet hoeveel tijd er resteert tussen nu en de lunch besluit ze om om kwart over elf op de fiets te stappen, niet om naar de maandagmarkt te gaan maar naar het direct naastgelegen industrieterrein waar o.a. het bedrijf ¨Consum¨ is gevestigd en noemt dat ¨wat bewegen¨ en niet ¨wat winkelen¨ 😄. Flo- en Ha- gaan elkaar dan maar even buiten vermaken. Na een dik uur is het gezin weer kompleet en kan en wordt er tot even voor tweeën nog heerlijk van het zonnetje genoten op het achterterras. Want om twee uur worden Ha-MeR opgehaald door Jack-Ha. Omdat het maandag is, zijn vele restaurantjes gesloten en wordt de rit zo gepland dat als blijkt het eerste adres (voor Ha-MeR onbekend) niet open is in dezelfde richting naar de tweede gereden kan worden gereden. Het tweede adres is bij Ha-MeR wel bekend en weten ook zeker dat deze op maandag is geopend. Na een kort ritje wordt nabij het mooie plaatsje La Xara gestopt en een ruime parkeerplaats opgereden waar al een vijftal auto´s staan geparkeerd. Even is nog twijfel maar als door de toegang wordt gezien dat er gasten zitten wordt de auto zo geparkeerd en wel zo dat via de achterzijde er  een elektrische rolstoel kan worden uitgereden. De landing heeft plaatsgevonden bij een echt Spaan restaurant ¨Punta Benimaquia¨ wat ligt tegenover een grote heuvel wellicht het begin c.q. de oploop van de berg Montgó. Om ook de omgeving te zien klik dan op deze onderstaande link. https://www.google.es/maps/uv?hl=nl&pb=!1s0x129e1cb0e9d76f95:0x4c9493ac24687eea!2m19!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m13!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!3m1!7e115!4s/maps/place/Punta%2BBenimaquia%2BLa%2BXara/@38.8171202,0.0632401,3a,75y,266.81h,90t/data%3D*213m4*211e1*213m2*211sZgV7gwfqcIyfFR5JSE9cBQ*212e0*214m2*213m1*211s0x0:0x4c9493ac24687eea!5sPunta+Benimaquia+La+Xara+-+Google+zoeken&imagekey=!1e2!2sZgV7gwfqcIyfFR5JSE9cBQ&sa=X&ved=0ahUKEwjErKTwtOfSAhWQF8AKHWXDCqAQpx8IfjAK )

Bij het betreden van het restaurant voel je door het vele omringende groen en bruin even of je in een bos loopt. Daarbinnen blijkt dan ineens een groot overdekt buiten terras te zijn. Aan de randen zijn ook zitplaatsen met het zonlicht te vinden. Al snel worden deze gasten hartelijk begroet door wat oudere bedienden. Het menu is zeer uitgebreid en visgerechten lijken hier de specialiteit te zijn. Ieder zijn keuze en smaak en wordt na het proosten op elkaar de behoefte in het 3 gangen dagmenu (€ 13,50 p.p.) gevonden.  Er volgen dan een paar gezellige en heerlijke snoepuren. Na afloop kan er alleen maar lof (kwaliteit eten, vriendelijkheid, service, lokatie) over dit restaurant gesproken worden. Nadat Ha-MeR om 17:00 uur weer aan de achterzijde is afgezet is het terras helaas inmiddels in schaduw gehuld. De temperatuur biedt nog wel zoveel soulaas om daarvan nog wel van een kortstondige siësta kan worden genoten. Ha- wordt wakker met slechts één glas nog in z´n pas gekochte leesbrilletje. -MeR onderneemt dan snel even de actie om met bonnetje naar ¨Les Brises¨ te lopen om zich te beklagen. Morgen, dinsdag, om 17:00 uur kan er een nieuwe worden opgehaald. Tot die tijd kan wel zien maar niet lezen 😞. Doordat er wat aan de late en vooral uitgebreide lunch schiet al gauw het avondmaal erbij in c.q. uitgesteld. De loop met Flo- om kwart over zeven wordt als een stille omloop gekenmerkt. Ook wordt de loop niet voltooid want Flo- voldoet vanavond niet geheel aan de gewenste verwachtingen. De avond vindt verder plaats achter gesloten deuren en open schermen…

 

 

 


Dinsdag 21 maart 2017: Doordat -MeR maar slecht de slaap kan vatten gisterenavond rond na 11:30 uur kan ze pas om kwart voor negen door de geluiden (rolluiken, tv, Flo-) van buitenaf wakker worden. Buiten is het droog maar daar is op dat moment ook alles mee gezegd. Het is fris en er hangt een dik wolkendek boven DNA. Toch probeert al een moedig zonnetje zich hier en daar er door te dringen. Tijdens het ontbijt van brood wordt besproken hoe de leesproblemen van Ha- zo snel mogelijk kunnen worden opgelost. Al vroeg c.q. als eerste wordt er een leesbrilletje van T.L geleend. Nadat in huis alles weer aan kant is wordt in een dan aanwezig wazig zonnetje onder het genot van koffie en thee besproken dat -MeR wel bereid is om naar de stad te gaan om o.a. enkele leesbrilletjes te gaan kopen. Hiervoor pakt ze om 11:30 uur de fiets.  Ook komt Ha-MeR´s frustratie over de voortgang van de verkoop van hun huisje ter sprake. Behalve dat onze bemiddelaar H.L. zal worden gevraagd om telefonisch polshoogte hieromtrent te gaan nemen en ook uitgaande dat de verkoop niet doorgaat wordt ook besloten nieuwe SE VENDE borden (oude deels kapot en verkleurd) bij de Chinese zaak te kopen. Uiterlijk komende woensdag wil Ha-MeR weten hoe de stand van zaken is. Is er dan geen nieuws om welke reden ook gaan de verkoopborden achter en voor weer worden opgehangen. Voor dit laatste en om te horen hoe laat -MeR vandaag een bezoek aan de Mol gaat brengen samen met T.L., J. en H. loopt -MeR even naar Ha-uS. Omdat vanmorgen naast een nieuwe infuus ook een nieuwe sensor geplaatst is bij Ha- zal het twee uur duren voordat deze laatste signalen gaat uitzenden naar zijn pomp. In die tijd zal Ha- daarvoor dus ook minimaal 2 uur thuis moeten blijven om geen risico te lopen tegen een coma aan te lopen. Het is twee uur als ook -MeR weer is aangetreden en aan een lunch van een salade, bruine bonen, gekookte ei en aardappelen en gesneden uitjes in azijn werkt. De kunststof tafel en stoelen onder een duister zonnetje midden op het achterras wordt vandaag als lokatie gekozen om hiervoor opgedekt te worden tussen reeds al twee etende buren. Na het eten gaan Flo- en Ha- hun middagronde doen terwijl -MeR vermaakt in der korte broek van een toch aangename temperatuur die ondanks een teruggetrokken zon v.a 15:00 uur op het terras voelbaar is achter haar Ipad en boek. Er vindt ook een siësta plaats. Enige afkoeling is merkbaar even na vieren. Het wordt niet koud maar de warmte van een ontbrekende zon is dan voelbaar merkbaar. -MeR loopt om kwart voor vijf Ha-uS tegemoet om samen met Ha-uS, hun kleinzoon en zijn vriendin uit te nodigen voor de lunch morgen (woensdag) bij de Cubaan en om nu zelf mee te gaan naar de Mol. Een beetje in de buurt omdat laatst genoemden morgen om 17:00 uur alweer terugreizen naar NL.  Door de aanwezige schaduw en niet meer aanwezige zon brengt Ha- het Ha- in de nacht-modes. Ha- overweegt dan al de gaskachel aan te doen maar ziet daar voorlopig vanaf. Het avondmaal van brood, allioli, salade en kaas wordt hiervoor gedekt aan de ronde huistafel… Om het gevoel te geven dat er iemand thuis bij afwezigheid wordt naast de tv ook enkele lampjes aangehouden. Het is teven ook leuker thuiskomen voor -MeR. De avondronde met Flo- kan als succesvol worden bestempeld omdat er goed huiswerk is afgeleverd. Na binnenkomst in huis om 20:00 uur is er nog niemand eerder aangekomen. Het wordt kwart voor tien voordat -MeR weer komt aanschuiven. Gelijk wordt haar pyjama opgezocht en aangetrokken aan omdat ze moe is en gaat met benen omhoog. Alle ervaringen die na 17:00 uur uur tot dan worden uitgewisseld met elkaar. Verder wordt de avond in besloten 😄 kring en achter de schermen doorgebracht…


Woensdag 22 maart 2017: Even voor achten kan er weer bij het opentrekken van de luiken van een zonnige dag worden gerekend zo te zien. Iets later blijkt er toch ook de nodige wolken boven DNA te hangen. Hoe dan ook, Ha-MeR heeft in ieder geval van een goede nachtrust genoten. Terwijl -Mer aan het douchen is maakt Ha- behalve het voer voor Flo- klaar ook het eten voor het komend ontbijtje. Vandaag staat havermoutpap op het menu aangevuld met wat gedroogd fruit en vers geperste sinaasappelen. Omdat om tien uur alle standaard ochtendtaferelen zijn afgerond vindt er op het achterterras in de zon een koffie en thee momentje plaats. Daarbij wordt ook even de voorlopige planning van de dag doorgenomen zoals het bezoek aan de gestor

(WAT IS EEN GESTOR? Spanje is een enorm bureaucratisch land, waar u doorgaans niet in het Engels terecht kunt als het gaat om administratieve, juridische en fiscale zaken. Daarvoor kunt u een “gestor” inschakelen. Doorgaans werkend vanuit een “gestoría”, vormt een gestor de schakel tussen u en de diverse Spaanse instanties en neemt een heleboel administratieve rompslomp, ergernis en gewacht uit handen. Uw gestor weet de weg in Spanje en spreekt de taal. Opvallend is dat de gemiddelde Spanjaard het niet in zijn/haar hoofd zal halen om bijv. vergunningen aan te vragen of belastingaangifte te doen zonder een gestor in te schakelen. Zij weten immers hoe bureaucratisch het Spaanse ambtenarenapparaat in elkaar steekt. Dus: waarom zou u geen gebruik maken van een gestor?)

Hans, Truus en Hester…

Hester, Jeroen en Meriam…

door H.L., de uitlunch op uitnodiging van Ha-MeR met Ha-uS en hun kleinkind met vriendin en geld pinnen. Ook bij Ha-MeR´s beide buren worden activiteiten vernomen. Er is even telefonisch contact met H.L. omtrent de ontwikkelingen over de betalingen van het garantiebedrag wat vandaag wederom niet is ontvangen. Terwijl -MeR om 11:00 uur op de fiets naar de stad gaat, gaat H.L. voor Ha-MeR naar Ha-MeR´s Spaanse gestor om te horen hoe te moeten reageren en te verder te handelen i.v.m. deze stagnerende voortgang m.b.t. de verkoop van Ha-MerR´s huisje. Ha- gaat dan alvast de verkoopborden, ha,ha, in orde maken om ze direct weer te kunnen plaatsen als zal blijken dat deze laatste over enthousiaste kopers toch te hebben afgehaakt. Om 12:00 uur gaan Flo- en Ha- het achterterras op om van een heerlijk brandend zonnetje te genieten. Om half één komt -MeR binnen met haar verhalen en om 13:00 uur Ha-uS met hun verhalen. H.L. laat weten dat de gestor niet op kantoor was en is gevraagd hem te laten bellen bij terugkomst. En zo wordt Ha-MeR, sorry hoor, aan het lijntje gehouden wat betreft de voortgang van de verkoop. Even over enen gaan Flo- en Ha- hun middagronde lopen terwijl ze genieten van het mooie en lekkere weer wat merkbaar al wat aan het veranderen is en van de omgeving. Bij thuiskomst heeft -MeR alles al afgesloten om direct te kunnen gaan lunchen. Er zit dan nog een kwartier tussen het vertrek. Het is bijna twee uur als Ha-MeR naar de woning van Ha-uS lopen om samen met hun en kleinzoon met vriendin naar restaurant ¨Guan🏝anamera¨ te lopen. Het restaurant ligt zón 500 meter er vandaan waar -MeR eerder al de ronde tafel binnen heeft geserveerd. Bij aankomst blijkt het binnen en buiten het al zo´n 80 procent gevuld te zijn. Aan de service is dat, behalve wellicht tussen de gangen door dat er wat langer gewacht moet worden, daarvan niets te merken is. Heerlijke Cubaans achtergrondmuziek via een beeldscherm verhoogt, niet direct merkbaar, de sfeer. Ha-MeR vindt het altijd fijn met Ha-uS te lunchen maar nu ook één van hun kleinzonen met vriendin erbij zijn wordt van hun kant weer nieuw en jong inbreng ingebracht. Leuk bijvoorbeeld was te horen dat het jonge stel op het Kanaleneiland gaan wonen (morgen koopcontract) waar Ha-MeR vele jaren met enig plezier hebben gewoond. Het fijne samenzijn van eten, drinken, gesprek en met elkaar zijn duurt tot 17:00 uur. Dat het dan alweer zo laat is beseffen Ha-MeR pas op het moment als Flo- alsmaar loopt te bedelen om haar avondeten wat haar altijd rond deze tijd wordt gegeven.

Op de weg terug naar huis wordt een opvallende frisse wind opgemerkt. Direct na thuiskomst wordt ook de aandacht ook afgeleid door een bericht op -MeR der telefoon dat in Londen even tevoren een aanslag bij het Brits parlement heeft plaatsgevonden. Ondanks dat op het achterras het dan nog wel goed toeven is houden andere gebeurtenissen in de wereld e.o. Ha-MeR onverwacht binnen waar het eigenlijk veel frisser is.  De tv gaat direct aan om op de hoogte te worden gebracht. Als een extra vest aantrekken onvoldoende soulaas biedt in huis wordt op verzoek de gaskachel te ontstoken. Om kwart zes gaat Ha- het terras ontruimen c.q. voor de nacht inrichten. Omdat na morgen de dagen erna regen verwacht wordt, worden alle zittingen zo ver mogelijk op het droogste gedeelte geplaatst. De avondronde met Flo- vindt weer plaats in het donker onder een sterrenhemel waar een fris briesje waait. Doordat Ha- het tv-programma wat aanstaat niet boeit gaat deze lekker naar muziek luisteren op de slaapkamer. Er kan wederom worden gezegd dat de avond in het algemeen plaatsvond  ¨achter gesloten deuren¨ en ¨achter de schermen¨.


Donderdag 23 maart 2017: Voor Ha- volgt is het een nacht geweest van 4 onderbrekingen dat om 04:00 uur begint. Door een onverklaarbare plotse verhoogde bloedsuiker doet hem 4 x dan normaal naar toilet brengen. Toch staan beiden om kwart over acht op mede doordat enkele heldere stukken blauw toch zo af en toe een zonnetje te voorschijn tovert. Het ontbijt is snel klaar want het meeste zit een potje, pakje of bekertje vandaag. Wel moet er even geperst worden om aan vers sinaasappelsap te komen. Tijdens het drinken van thee en koffie wordt binnen aan tafel een gisteren al ontvangen mailbericht bekeken. Het betreft een voorstel naar een andere woning in LSDN te verhuizen waarvoor Ha-MeR zich heeft ingeschreven nadat was vernomen dat de woning hier zou zijn verkocht. Omdat spaargeld op de bank niets meer opbrengt en er ook nog belasting over moet worden betaald kan het beter worden geïnvesteerd b.v. in een koopwoning. Omdat e.e.a. zijn tijd (bouw) nodig heeft kan je er niet te vroeg mee beginnen en zolang er niet getekend is kan je er altijd weer van af, zo wordt gedacht. Momenteel zijn er drie opties waaronder ook in onze huidige huurwoning te investeren (keuken, badcel en meubels) want we wonen er nog steeds heel fijn. Zeker is wel, dat als er niet verkocht wordt, wordt er ook niets gekocht. Omdat ondanks de zon is ondertoon erg fris is en wordt het leven vandaag vooralsnog in huis doorgebracht. Logisch dan ook weer, dat je binnen dingen gaat zoeken en gaan doen die uiteindelijk ook weer met het definitieve vertrek uit DNA te maken hebben. Zo wordt door -MeR al haar kleren weer eens voor de dag gehaald wat er nu toch weg kan en wat mee. Zo gaan dan ook al de kleren die ze hier niet meer draagt en toch wil bewaren gelijk de vertrekkoffer in. De kleding die niet teruggaan en niet draagt zullen hier worden aanboden aan .e.e.a. Leger Des Heils instelling. Zo is Ha- bezig alle laden door te lichten en b.v. z´n gereedschap wat uit te zoeken waarvan het meeste hier zal achterblijven. Wanneer Ha- aangeeft met Flo- te gaan wandelen om half twee laat -MeR weten geen eten voor de lunch in huis te hebben 😀. Vrijwel snel wordt besloten naar restaurant ¨San Giuseppe¨, hier ook zón 500 meter vandaan maar dan geheel de andere kant op in vergelijk met gisteren, te gaan. De vraag onderweg ernaar toe is dan nog wel of Fl0- daar wel welkom is. Voor de zekerheid is er wel daarmee met de kleding rekening gehouden als op het terras gezeten gaat worden, want ondanks de zon is het vandaag op/in een open terrein nog steeds erg fris. Gelukkig mag ze zonder problemen naar binnen maar worden er wel voor het gevoel  naar/in een beetje hoekje begeleid. Op zes andere stellen na is het steriele restaurant  helemaal leeg. Opvallend meteen is dat met een geheel andere bediening te maken is. Niet minder hoor, maar b.v. de dame die Ha-MeR helpt lijkt weinig vreugde der werk te hebben c.q. doen uitstralen. Ha-MeR gaan na eerst brood met alïoli gelijk aan het hoofdmaal. Wat, onderstaande foto´s geven het antwoord.

Ha- heeft genoeg aan pizza maar snoept ook deels mee met de salade van -MeR dus bij -MeR is nog een gaatje voor dit….De terugweg naar huis gaat precies als de heenweg maar dan tegengestelde richting. De frisheid die op het open terrein gevoeld wordt, wordt geenszins achter op het terras iets van gemerkt. Het terras is ook immers gelegen tussen hoge struiken en een Franse muur en wordt het daardoor ook zeer uitnodigend om er een siësta in het zonnetje te houden. Na een dik uur wordt, als dan inmiddels het terras overschaduwd is door schaduw, pas door Ha-MeR en Flo- verlaten. Omdat Ha-MeR´s oudste kleindochter in mei, na haar examen, met 4 vriendinnen in  Ha-MeR´s huisje in DNA wil komen logeren voor 9 nachten gaat -MeR indien het huisje indien het wel verkocht zal zijn zich laten informeren bij diverse accommodaties (appartementen) en vandaag is dat bij de appartementen van ¨Hotel VILLAmor¨ hiervandaan een straat verder. Na terugkomst met info worden de huispoorten gesloten, een wijntje ingeschonken en op verzoek van Ha- de gaskachel binnen ontstoken. Om 19:00 uur krijgt Ha- trek en omdat -MeR nog steeds op haar lunch van vanmiddag teert gaat Ha- voor zichzelf de tafel dekken. Na het klaarmaken van een donkerbruine boterham met kaas, knoflook en gekookt ei en een boterham dik belegd met alle resterende verse aardbeien wordt een paar minuten daar met hartenlust van genoten. Om half acht komt er een Facetime verbinding met H.V., Ha-MeR´s oudste kleindochter, waar over haar resultaten van haar vele huidige toetsen wordt gesproken en over haar komst in mei naar Denia. Gezien het feit dat H.L.en onze gestor  Ha-MeR vandaag niets positiefs heeft kunnen vertellen gaan Ha-MeR ervan uit dat het huisje niet verkocht is, de verkoop wordt morgen, vrijdag 24 maart, opnieuw opgestart en op het moment dat H.V. met 4 vriendinnen wil komen zal het nu ook onverkocht blijven c.q. het zal na 2 juni weer officieel kunnen worden. Hierdoor heeft -MeR besloten v.a. 1 juni a.s. een paar dagen naar DNA te komen om alles in huis weer in gereedheid te brengen. Het is bijna acht uur als Flo- en Ha- samen voor vandaag hun laatste loopje gaan doen. Buiten is het hartstikke donker en behoorlijk koud. Kouder dan alle andere voorgaande avonden. Boven hangt er een sterrenhemel en het is windstil. Ook is het stil op de weg en de restaurantjes zijn allemaal nagenoeg ongezellig leeg. Bij thuiskomst zit -MeR naar een spannende serie te kijken op tv waarvan vanavond het laatste deel wordt uitgezonden en is daar niet van af te wijken. De rest van de avond vindt ¨achter gesloten deuren¨ en achter ¨de schermen plaats¨…


Vrijdag 24 maart 2017: Om 10 voor acht worden Ha-MeR gewekt door Floor die er schijnbaar al doorheen zit en dit laat merken door te gaan zitten piepen. Boven DNA hangt er dan al een zeer dichte bewolking en is het slechts 15 graden buiten en dat noemt Ha- voor hier koud. Na een broodmaaltijd als ontbijt, de afwas en de uitlaatronde van Flo- worden nu even niet buiten maar binnen activiteiten ontplooit. Als eerste gaat Ha- de vliering op om zijn dingen te regelen. Hierbij horen alle bewaarde dingen voor eventuele later gebruik (halve verfbusjes, draden e.d.) verzameld en stuk voor stuk bekeken of het nu wel weg kan. Daarvan is het merendeel het laatste het geval. Daarna gaat -MeR naar boven om haar dingen (meest kleding en schoenen) te doen en uiteindelijk staan er na een uur op de carport zo´n 5 grote afvalzakken klaar om afgevoerd te worden en twee zakken klaar voor de armen en wellicht voor onder de armen. Alvorens het luik van de vliering wordt gesloten kan er met enige trots worden gezegd dat het er boven opgeruimd, schoon en mooi uitziet. Na een kopje thee en koffie bij het kijken naar ¨Koffietijd¨ gaat Ha- het afval afvoeren waarbij zoveel mogelijk wordt gesorteerd op grondstof (ook in Spanje het geval). Om half twaalf gaat -MeR met Ha-uS mee om naar de markt te gaan en wat (voor de laatste week) boodschappen te doen. Nu Ha-MeR heeft beloofd dat hun oudste kleindochter met haar vriendinnen in mei kan komen en ter bevordering van de verkoop zal ook door -MeR naar nieuwe gordijnen (eerder gestolen) voor in de carport worden gekeken (nog niet gekocht) maar dan bij de Chinees. Daarvoor worden nog even de maten van de roeden gemeten (2x 200 cm). Vijf weken later nadat er gezegd is dat Ha-MeR´s huisje is verkocht laat -MeR om half één, die dan met Ha-uS koffie in de stad zit te drinken, telefonisch weten, dat de verkoop definitief NIET doorgaat na een bezoek door H.L. aan de gestor 😞. Dat de verkoopborden weer kunnen worden geplaatst en de verkoop geactiveerd. Ha- die dit ondanks al had verwacht gezien de lange gang van zaken is toch nog wel hevig teleurgesteld. Tijdens de wandeling die om half twee aanvangt probeert hij dit laatste nieuws van zich af te zetten. Als verwerking legt hij bij vertrek met Flo- onderstaande briefje op de aanrecht.

Omdat het vandaag fris c.q. gewoon koud is gaan Ha- voorbereid daarop de wandeling in die een klein uur zal duren. De hoop dat bij terugkomst -MeR weer thuis zou zijn valt hem tegen. Voorlopig gaat die nu achter op het terras zitten weliswaar onder een dik wolkendek maar waarbij de zon ernstige pogingen doet om daar doorheen te komen. Om half drie belt -MeR op dat ze dan bij Ha-uS thuis zit omdat er onderweg een niet verwacht mailbericht van de kopers bij en via de gestor is aangekomen en nog even bestudeert moet worden. Even voordat Ha-MeR naar de Cubaan wil lopen om te lunchen komt H.L. nog even tevoren aan de deur om uit te leggen dat de kopers het nog steeds willen kopen maar het verschil tussen het eigen eigen vermogen en de hypotheekverstrekking nog moeten zien te overbruggen en bij hun familie deze komende dagen het zien binnen te halen en of we nog even kan worden gewacht de verkoopborden opnieuw te plaatsen. Het gevoel bij Ha-MER is op dat moment dat het alsmaar nog aan het lijntje wordt gehouden waar Ha-MeR al enige poos aan hangen. Eerst gaan Ha-MeR maar eens lekker uit lunchen om e.e.a. op een rijtje te zetten. Op het geheel afgeschermde buitenterras van restaurant ¨Guan🏝anamera¨ is het druk, zeg maar gewoon vol, maar binnen is er nog volop plaats. Met name Ha- heeft daar geen enkele moeite mee omdat hij niet graag naast het directe verkeer zit eten. De keuze uit het menu loopt vrijwel paralel met alle voorgaande keuzes aldaar wat nu eenmal goed, lekker en genoeg is. Het hoofdgesprek gaat toch weer over tegenvallende uiteindelijk wellicht meevaller. 

Op de terugweg gaat -MeR eerst nog even aan bij onze vrienden achter in de straat die dan op het punt staan voorlopig weer naar NL terug te keren. Ha- ligt intussen te maffen buiten op het achterterras ondanks het ontbreken van de zon. Niet veel later komt ook -MeR zich daarbij aansluiten totdat haar onrust zegt dat de eerder gedane boodschappen die nog op de aanrecht staan nog moeten worden opgeborgen. Om 17:00 uur wordt het terras afgebroken en stelling genomen in huis waar ook weer de gaskachel aangaat. Na een drankje gaat -MeR het eten voor morgen, zaterdag, klaarmaken (zie onder) voor als om elf uur weer vrienden komen om samen van een heerlijk lunch gemaakt door -MeR te genieten…

 

 

 

 


 

Copyright © 2021 Ha-MeR. Icons by Wefunction. Designed by Woo Themes